Pogosta vprašanja Q&A

Ugodnosti naše  agencije za zaposlovanje

Storitve agencije za zaposlovanje naj vas ne skrbijo. Uživali boste v naslednjih prednostih:

Ker ste kandidat, vam ni treba plačati nobenih stroškov. Naše storitve dobivate brezplačno- delodajalci/uporabniki morajo plačati, ko našo agencijo najamejo.

Pri nas iammo popolne informacije o trgu dela. Vemo, kako deluje poslovni svet in kaj bi moral kandidat(iskalec zaposlitve) storiti v trenutnem scenariju.

Ker smo agencije za zaposlovanje povezane s številnimi, delodajalci, ste lahko prepričani, da se boste zaposlili.

Naša agencija bolje razume vas in potrebe delodajalcev, zato se lahko zanesete na nas, da vam bodo našli ustrezno delo. Če želite preveriti, ali resnično delujemo vam v prid, se obrnite na nas in prepričani boste, da je tako.

Vemo, da je še vedno peščica ljudi, ki ne sprejema pomena najema agencije za zaposlovanje.

Nič hudega, mogoče po prebranem ne bodo več dvomili o naših storitvah.  Pomagali vam bomo razumeti namen obstoja agencij za zaposlovanje in kakšne koristi imate lahko od naših storitev.

Z naraščajočim trendom začasne delovne sile imajo agencije za zaposlovanje poseben položaj v poslovnem svetu. Večina podjetij se zdaj zanaša na svoje storitve pri iskanju prave vrste delovne sile. Zaradi tega so se iskalci/kandidati začeli posvetovati tudi z agencijami za zaposlovanje, da bi jim pomagali pri iskanju zaposlitve. Zavedajo se, da je agencija za zaposlovanje idealna možnost za dober začetek kariere.

Zaposlitvene agencije so običajno povezane tako z delodajalci kot z iskalci zaposlitve, zaradi česar so v boljšem položaju, da drug drugemu najdejo popolna ujemanja.

Ko ima podjetje prosto delovno mesto, se obrnejo na našo agencijo za zaposlovanje in naše svetovalce obvestijo o njihovih zahtevah. Ko dobimo potrebne informacije, začnemo iskati najprej v naši bazi prijavljenih kandidatov in jih uvrstimo v ožji izbor glede na opis delovnega mesta, ki ga je dal delodajalec. Kandidati se uvrstijo v ožji izbor po pregledu njihovega motivacijskega/spremnega pisma, Cv življenjepisa in vseh  ustreznih  informacij. Nato  načrtujemo zaposlitveni intervju, da se prepričamo, da je vse, kar je zapisano v življenjepisu kandidata , pravilno in da kandidat dejansko ima te sposobnosti in izkušnje.

Če je razgovor uspešen, naša agencija  posreduje imena delodajalcu za dejanski razgovor. Delo kadrovca ​​še ni končano- preverjati moramo, kako kandidat napreduje v celotnem postopku prijave.

 

Storitve agencije za zaposlovanje

Kandidati, ki iščejo nova delovna mesta za začetek poklicne kariere, so lahko prepričani o prednostih agencij za zaposlovanje, kajti v pomoč smo na dva načina;

  1. Naši svetovalci vas bodo poklicali sami- potem, ko bodo analizirali vaš profil in CV življenjepis- zato, ker menijo, da bi morda dobro ustrezali zahtevam delodajalca.
  2. Lahko jih pokličete in se prijavite na določeno delovno mesto ali pošljete odprto prijavo. Agencija za zaposlovanje bo vodila vaš življenjepis in v prihodnje poskušala najti primerno delovno mesto.

 

Pozdravljeni, ..mi mora Slovenska firma na delu v Nemčiji plačati naše nadomestilo za malico. Švabi tega nimajo in bivši šef se seveda veselo tega poslužuje? Hvala in lp

Spoštovani!

V primeru, da ste zaposleni pri slovenskem podjetju, velja slovenska zakonodaja. Slovenska zakonodaja določa, da vam pripada ali plačilo malice, ali zagotovljen ustrezen obrok, ali dnevnica.

Pozdravljeni,

 

Kakšne so moje pravice, če se zaposlim prekao vaše agencije?

“Marjan”

Spoštovani!

Delavec, zaposlen pri agenciji, ima tako popolnoma enake pravice kot redno zaposleni, saj so skozi zasebne agencije za zaposlovanje zaščiteni po kolektivni pogodbi.

Spostovani, Trenutno sem na porodniski. Zanima me,ce delodojalec bo zaprl podjetje,kdo mi izplaca regres? Hvala

Spoštovani!

Delodajalec vam je dolžan izplačati regres za čas, ko ste zaposleni pri njem. Če zapre podjetje, bo pogodbo o zaposlitvi z vami prekinil in vam mora izplačati sorazmeren del regresa za čas zaposlitve.

Naše agencijsko delo je pod strogim nadzorom Ministrstva za delo in vsako leto, moramo opraviti revizijo v skladu z navodili Ministrstva.
V kolikor so ugotovljene nepravilnosti, pa sledijo sankcije, v skrajnem primeru, pa Ministrstvo lahko odvzame koncesijo za opravljanje dela.
 
Lep pozdrav, Rok Cimerman
Pozdravljeni, 
 
 Zanima me, ali mi pripadajo dodatki h plači (nadure, regres,…), če sem zaposlen preko agencije?  
 “Samir”

Spoštovani!

Delavec zaposlen preko kadrovske agencije, je upravičen do enakih pravic, kot delavec, ki je zaposlen direktno preko podjetja.
To pomeni, da je še toliko bolj pomembno, da so iskalci seznanjeni, kako je naše agencijsko delo pod strogim nadzorom Ministrstva za delo in vsako leto, moramo opraviti revizijo v skladu z navodili Ministrstva.
Lep pozdrav, Rok Cimerman
Spostovani,
rad bi se zaposlil preko vaše agencije, vendar me je strah zaposlitve preko kadrovske agencije. Prijatelj mi je rekel, da preko agencije bom zaposlen samo za določeno obdobje. Začasno.
Prosim za nasvet.

“Darko”


Spoštovani!

Delavec zaposlen preko kadrovske agencije, največkrat na začetku dobi pogodbo o zaposlitvi za določen čas, kar pa ne pomeni, da delavec ne more biti zaposlen za nedoločen čas.
Lep pozdrav, Rok Cimerman
Spostovani,
 
je res, da če se zaposlim preko agecnije, mi  boste vzeli nekaj denarja pri plači?
 

“Franci”

 

Spoštovani!

“Koliko provizije odvzame agencija?” se pojavlja kot eno od najbolj pogostih vprašanj med iskalci zaposlitve.

 

Skupina Agado od samega začetka deluje po načelu, da nikoli ni v breme iskalcu zaposlitve ali kariernih priložnosti, zato tem nikoli ne obračuna svojih storitev. Vse agencijske provizije namreč vedno plačuje naročnik, h kateremu je delavec napoten na delo. Delavec ima tako po zakonu popolnoma enake zaposlitvene pogoje (med drugim tudi višino plače) kot delavci, ki so na enakem delovnem mestu zaposleni neposredno pri naročniku.

 
Lep pozdrav, Rok Cimerman

Z elevator pitch-em (poslovno predstavitvijo) lahko hitro in učinkovito delite svoje znanje, veščine in kredibilnost z ljudmi, ki vas sploh ne poznajo.

Ta govor govori o vas: kdo ste, kaj počnete in kaj želite početi (če iščete službo). 

Če je povedan na pravi način, vam prav  ta kratek govor  pomaga, da se na prepričljiv način predstavite kariernim in poslovnim povezavam. Lahko vam pomaga zgraditi poslovno omrežje, dobiti službo ali se povezati z novimi sodelavci prvi delovni dan.

Prav tako se lahko uporabi, kot  odgovor na vprašanje “povej mi nekaj o sebi” na razgovoru za službo.

Nagib dvigala – znan tudi kot govor dvigala – je hiter povzetek vašega ozadja in izkušenj. Razlog, da se imenuje naklon dvigala, je, da mora biti dovolj kratek, da se ga pove med kratko vožnjo z dvigalom.

Če iščete zaposlitev, lahko na primer elevator pitcha (poslovne predstavitve) uporabite na zaposlitvenih sejmih ter na spletu, na primer v povzetku socialnea omrežja LinkedIn ali biografiji Twitter.

Tovrstna predstavitev je odličen način, da pridobite zaupanje, da se predstavite pri delodajalcih in predstavnikih podjetij.

Uporabite ga lahko tudi, da se predstavite na  dogodkih mreženja, če se udeležujete programov in dejavnosti strokovnih združenj ali katere koli druge vrste zbiranja, imejte pripravljeno predstavitev za tiste, ki jih spoznate.

Vaš “pitch” lahko uporabite med razgovori za službo, še posebej, če vas vprašajo o sebi. Anketarji pogosto začnejo z vprašanjem: “Povej mi kaj o sebi”.

Pri iskanju zaposlitve je vaš življenjepis najpomembnejši.

Napišite ga dobro, strukturirano, kreativno in v kratkem boste imeli razgovor pred vami, v nasprotnem primeru, pa se lahko soočite z zavrnitvijo.

Vsak življenjepis je drugačen.
Saj želite pokazati, zakaj so vaše veščine primerne za delovno mesto, na katerega se v tem trenutku prijavljate.

  1. Strukturirati CV, tako, da izstopa od ostalih
  2. Oblikovati profesionalni videz CV-ja
  3. Napisati opis, ki bo pritegnil pozornost
  4. Podroben opis izobrazbe in preteklih izkušenj
  5. Navajanje hobijev/interesov so popolnoma opcijski in odvisni od vas

Osnovne razlike med CV življenjepisom in spremnim pismom so dolžina, oblika in namen. Spremno pismo je kratek povzetek vaših delovnih sposobnosti in izkušenj, CV življenjepis pa izjemno podrobna zgodovina vaših splošnih dosežkov. Spremna pisma lahko prilagodite tako, da ustrezajo določenemu delovnemu mestu, CV življenjepis pa služi kot popoln prgled/ zapis vaše izobraževalne in poklicne zgodovini.

  1. ZAČENJATE ALI KONČUJETE ZAPOSLITEV? – Očitno? Da – in pomembno!

Ko začenjate z novo službo, posodobite datum zadnje zaposlitve. Nato povzemite opis svojega novega delovnega mesta in datum začetka, (čeprav še ne veste, če je služba vaša).

2. ZAČETEK ALI DOSEGANJE KVALIFIKACIJE 

Tako kot zaposlitve se težko spomnite vseh podrobnosti o kvalifikacijah, ki jih opravljate. Kvalifikacija, ki je v teku, je pogosto zelo blizu vrednosti opravljene kvalifikacije, zato poskrbite, da bo zapisana v vašem življenjepisu. Razmislite, kako bi lahko svoj življenjepis oblikovali tako, da bo ustrezal vsem tem priznanjem!

3. POSEBNI DOSEŽKI PRI DELU

Na življenjepisih so pogosto pozabljeni dosežki, ki si jih zagotovite med delom. Če ste naredili nekaj pozitivnega, razmislite o tem, kaj in kdaj!

Npr. “Je leta 2015 prejel nagrado xxx za… ..” ali “zmanjšal stroške za x% in podjetju prihranil x €”.

4. PREJEMANJE NOVIH ODGOVORNOSTI

Delovna mesta se razvijajo in spreminjajo, kar pomeni, da je treba vaš življenjepis posodobiti, da bo odražal vse nove odgovornosti, ki ste jih prevzeli tekom zaposlitve.

5. PRIDOBILI STE NOVO VEŠČINO

Kako pogosto nam pokažejo, kako uporabljati novo programsko opremo, ali vas prosijo, da naredite nekaj, kar vključuje nove veščine? Dodajte veščine v svoj življenjepis- nikoli ne veste, kdaj vam bodo prišle prav.

6. OPRAVILI STE TEČAJ USPOSABLJANJA

Službeno ali neslužbeno usposabljanje, ki ne temelji na kvalifikacijah, je lahko pomembno. V večjih organizacijah, kjer so obvezna določena usposabljanja, je lahko ključnega pomena, da se v življenjepis vključi, kaj in kdaj ste opravili.

SPREMENITE SVOJE KONTAKTNE PODATKE

Ne boste verjeli, kako pogosto kontaktni podatki v življenjepisih niso pravilni – velik »NE« s strani delodajalcev!

Bodite pozorni, pri spreminjanju e -poštnih naslovov, poštnih naslovov, telefonske številke ter jih takoj posodobite.

7. OSEBNI DOSEŽKI

Če se npr. pridružite pomembnemu odboru ali skupini, ki vam ponuja dodatne veščine in izkušnje, ki jih morate/želite dokazati, osebne obveznosti ponujajo delodajalcem dragocen vpogled v vaše širše sposobnosti.

8. VAŠ CV NI SKLADEN S TEM KDO STE

Pri spreminjanju CV-ja, ne pozabite shraniti kopije svojega starega. Poskrbite, da boste imeli glavni izvod svojega CV-ja, ki vsebuje vašo zgodovino dela in izobraževanja. Na ta način, ko svoj CV prilagajate ustreznosti za delovno mesto, ne boste izrezali ničesar, kar ne bi mogli zopet pridobiti nazaj iz starega CV-ja .

Poleg tega morajo imeti tujci, ki so zaposleni ali opravljajo delo v Republiki Sloveniji, urejeno tudi prebivanje, to pomeni, da morajo pridobiti še dovoljenje za prebivanje. Praviloma najprej dovoljenje za začasno prebivanje, in sicer zaradi zaposlitve ali dela. To se lahko izda le, če tujec že ima delovno dovoljenje. Tujec, ki želi prebivati v Republiki Sloveniji, mora imeti veljavno potno listino, ustrezno zdravstveno zavarovanje in zadostna sredstva za preživljanje, mesečno najmanj v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka.

Tujci, ki želite delati v Sloveniji, morate pridobiti enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki ga izda upravna enota. Na Zavodu v tem postopku izdamo soglasje k enotnemu dovoljenju. Državljani BiH in Srbije po sporazumu med državama potrebujete delovno dovoljenje, ki ga izdamo na Zavodu in v postopku izdaje enotnega dovoljenja velja kot naše soglasje.

https://www.ess.gov.si/tujci/delo_v_sloveniji