Najbrž se vam je to že zgodilo vsaj že enkrat … med iskanjem zaposlitve ste opazili popoln oglas za zaposlitev, na katerega bi se radi prijavili, a ste se zavedali, da ne ustrezate vsem navedenim zahtevam za delo.

Morda menite, da nimate posebnih izkušenj, ki jih opisuje delo, ali pa vam manjkajo določena tehnična znanja, ki so navedena na seznamu. Verjetno je, da ste se zaradi tega pomanjšali in se niste prijavili za vlogo.

Ko se vam bo naslednjič to zgodilo, ne popustite pri prijavi na prvi stopnji. Namesto tega ocenite, ali so spretnosti ali kompetence, ki vam manjkajo, temeljne ključne zahteve za delo – če ne, ali imate druge potrebne veščine, da lahko delo uspešno opravite?

Trije razlogi, zakaj se morate še vedno prijaviti na delovno mesto, tudi če ne izpolnjujete vseh zahtev

Seveda, če vidite privlačen oglas za delo in ni samo ena, ampak več ključnih zahtev, ki jih ne izpolnjujete – potem je verjetno najbolje, da se ne prijavite.

Če pa na navedenem seznamu zahtev manjka le nekaj “zaželenih” (v nasprotju z “bistvenimi”) stvarmi – na primer izkušnje z uporabo programskega paketa, ki za delo ni osrednjega pomena, ali znanje o organizacijo ali panogo, ki bi se jo lahko naučili – še vedno bi se morali prijaviti.

 

1. Malo verjetno je, da delodajalec išče natančno ujemanje

Ne pozabite, da je imel vodja zaposlovanja, ko je pisal ta opis delovnega mesta in navajal zahteve za želenega kandidata, v mislih svojo “sanjsko” novo zaposlitev. Zato je zelo malo verjetno, da bi kateri koli kandidat izpolnjeval vsako posamezno merilo. Zaradi tega je pri opisih delovnih mest lahko določena stopnja prilagodljivosti. Vodja zaposlovanja bo pri pregledu iskalcev zaposlitve in vlog najverjetneje odprt, pri čemer bo upošteval potencial in ne iskal natančnega ujemanja.

2. Določenih veščin se boste lahko naučili “na delovnem mestu”

Če se prijavite za službo, za katero ne izpolnjujete vseh pogojev, se lahko na tem delovnem mestu naučite novih znanj in spretnosti. To lahko vključuje posebne tehnične sposobnosti, program, ki ga prej niste uporabljali.

3. V vlogi lahko navedete druge lastnosti v katerih “blestite”

Kot že omenjeno, boste imeli še druge edinstvene in pomembne lastnosti, ki se bodo razlikovale od tistih, ki jih je vodja najema morda pričakoval. To bi lahko več kot nadomestilo vse veščine, kompetence ali izkušnje, ki vam manjkajo samo na podlagi objave zaposlitve, še posebej, če si vodja zaposlovanja želi v svojo organizacijo dodati različne sposobnosti ali bolj raznolike kvalificirane kandidate. Ker se na miselno raznolikost v organizaciji vse bolj osredotoča, bi lahko vaše dodatne sposobnosti razumeli kot koristne in kot način, da ekipi predstavite edinstvena stališča.

In v vsakem primeru, kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?

 Kot pravi Bill Gardner, sodelavec Forbesa in trener vodenja: “Kakšna je škoda pri prijavi? Če je ne dobite službe na katero se prijavljate, še vedno dobite izkušnje z intervjujem za delo. ” S to izkušnjo ste bolj pripravljeni nadaljevati iskanje zaposlitve.

Obstaja torej veliko razlogov, da se ne izogibate možnosti zaposlitve, za katero ne izpolnjujete 100 odstotnih meril. Ne dovolite, da vas strah ali pomanjkanje samozavesti odvrneta od prijave na delovno mesto, ki bi ga skoraj zagotovo dobro opravljali.

KAKO SE USPEŠNO PRIJAVITE NA RAZPIS, KADAR NE IZPOLNJUJETE VSEH ZAHTEV ZA DELO

Namesto da v prijavi za delo ali spremnem pismu poudarite, da ne izpolnjujete zahtev x, y, z…se osredotočite na svoj življenjepis, spremno pismo in odgovore na razgovor na to, katere so vaše posebnosti in veščine. Če so na primer potrebne izkušnje z vodenjem in niste neposredno vodili lastne ekipe, razmislite o vključitvi izkušenj, ki ste jih imeli, ki bi lahko bile povezane. Morda ste nadzirali in vodili skupino pri določenem projektu ali pa ste vodili projekte, kar je pomenilo, da ste zaradi tega izboljšali upravljanje deležnikov? Tudi ponazoritev močnih izkušenj upravljanja in vodenja v vašem življenjepisu in spremnem pismu vam bo v pomoč pri prijavi.

POMISLITE, KATERE USTREZNE PRENOSLJIVE SPOSOBNOSTI IMATEPOKAŽITE SVOJO PRIPRAVLJENOST ZA UČENJE

Če vam pri uporabi določenega programa manjka določena veščina ali izkušnja, se prepričajte, da ste raziskali, kaj bi morali storiti, da bi presegli to vrzel. Morda ste na primer usposobljeni za Excel, ne pa za Access, vendar ste že opredelili spletni tečaj, na katerega bi lahko začeli posodabljati svoje sposobnosti? Pri tem je pomembno, da vodji zaposlovanja jasno sporočite, da ste predani lastnemu razvoju in ste po naravi željni po učenju novih stvari. S svojim profilom v družabnih medijih lahko predstavite tudi svojo miselnost pri nenehnem učenju – navsezadnje pričakujte, da bodo delodajalci pregledali tudi vaše profile v družabnih medijih.

V ŽIVLJENJEPISU IN SPREMNEM PISMU UPORABITE KLJUČNE BESEDE IZ OPISA DELOVNEGA MESTA

Kot že omenjeno, vas pomanjkanje vseh “zahtevanih” spretnosti in izkušenj za delo ne izključuje nujno. Vseeno pa imate večjo nalogo, da vodji zaposlovanja pokažete, kako dobro ujemanje ste z razpisanim prostim delovnim mesto. Zrcaljenje jezika, uporabljenega v opisu delovnega mesta v vašem življenjepisu, podprto z glagoli dejanj, kot so »zgrajeno«, »usmerjeno« in »izboljšano«, bo opozorilo na vaše ustrezne rezultate in dosežke. Če delodajalec na primer išče močnega komunikatorja, uporabite te besede v svojem življenjepisu.

NAVEDITE PRIMERE SVOJEGA DELA IN POKAŽITE SVOJE ZNANJE 

Nato podprite svoje trditve o življenjepisu z resničnimi dokazi o svojih uspehih v prejšnjih vlogah, da bralcu pomagate ceniti vaš potencial, tudi če vaše obstoječe sposobnosti ne ustrezajo vsem zahtevam, navedenim v razpisu za delo.

Morda imate svoje izkušnje, ki v specifikaciji delovnega mesta niso navedene kot zahtevane, vendar menite, da ste zaradi tega privlačnejši potencial? Na primer, morda ste delali v industriji, ki je podobna ali dopolnjuje zahtevano. Lahko pa imate spretnosti pri uporabi določenega orodja ali programske opreme, zaradi česar bi bili pri vlogi učinkovitejši, kljub temu, da opis dela ne omenja tega.

POKAŽITE SVOJO STRAST DO ORGANIZACIJE IN VLOGE

Pridobite lahko spretnosti, ne pa tudi navdušenja.

Ali ste resnično navdušeni nad vlogo ali pa niste.

In kdo ve – če nimate vseh potrebnih veščin ali x let izkušenj, vendar se vseeno prijavite, tako se lahko vodja zaposlovanja odloči, da  je zaradi vaše strasti do prostega delovnega mesta še vedno vredno razmisliti.

Pomislite tudi, katere dejavnosti že opravljate v svojem vsakodnevnem poklicnem življenju in kažejo na to strast.

Ali se redno udeležujete dogodkov v oragnizaciji, kot so spletni seminarji?

Ali vedno poslušate najnovejši podcast za izboljšanje svojega znanja?

Ali študirate za dodatne kvalifikacije?

Žal v vašem življenjepisu ne bo veliko prostora za prikaz te strasti – zato uporabite spremno pismo, da posredujete te podatke, ki ponazarjajo vašo predanost in navdušenje. Ali boste od zdaj naprej dosegli svoje cilje, uresničili svoj potencial in se prijavili za službo, za katero mislite, da ni v vaši ligi? Ne pozabite, da tudi če na prvi pogled ne izpolnjujete 100% zahtev, navedenih v opisu delovnega mesta, vas to ne sme ustaviti pri prijavi, če jih imate večino. Dokažite, kako se s svojimi prenosljivimi veščinami, izkušnjami in potencialom odlično ujemate z razpisanim prostim delovnim mestom, pa tudi z vašo pripravljenostjo, da se naučite več, in kdo ve – morda boste le dobili službo.

Vso srečo!

 

Maham vam, Tina

Originalni članek si lahko preberete na spodnji povezavi

https://social.hays.com/2021/07/02/should-apply-job-dont-meet-requirements/