Lekcija 1: Delitev dolžnosti
Čebele vodijo strukturirano življenje. Njihove vloge so dobro opredeljene in so genetsko programirani, da ne vdirajo na tuje ozemlje. Droni se parijo s kraljico. Matica odlaga jajca, čebele delavke pa so zveri.
 
Zadnja serija obravnava vsako odgovornost, od čiščenja, shranjevanja cvetnega prahu in predelave nektarja do hranjenja matice. V vlogi ni nobenega konflikta in to je popoln model za sprejemanje v kateri koli organizaciji.
 
Recimo, zbujanje in odhod v službo definirate kot dnevni cilj. To ni dokončen cilj. Poklicni cilj potrebuje jasnost. Treba ga je doseči, da lahko pričakujemo določen izid, kot to velja za čebele, ki si prizadevajo za en jasen cilj – pridelavo medu.
 
Pravila, ki urejajo čebelnjak, lahko naredijo čudeže, če se ponovijo na sodobnem delovnem mestu.
Dr. N Ganapathy, profesor na Kmetijski univerzi Tamil Nadu v Čenaju, se sprašuje, zakaj študentje menedžmenta porabijo na tisoče dolarjev za razne podjetniške delavnice.
Obstaja veliko enostavnejša in cenejša lekcija, ki se je lahko naučijo tako, da stojijo pred panjem in opazujejo poti čebel.
 
»Čebelo uporabi kot socialno vodilo. So del zapletenega procesa, ki nam prinese med, v katerem tako uživamo. Poskusite sprejeti njihovo delovno etiko in poglejte, kam vas lahko pripelje, «je dejal o socialnih žuželkah, ki živijo v istem stanovanju, se za preživetje panja zanašajo drug na drugega in so videti nenehno zaposleni.
Lekcija 2: Sodelujte
Duh sodelovanja je za čebele pomembnejši kot duh tekmovanja, je pojasnila Ganapatija. Skupina jih potrebuje za pridobivanje medu; vedo, da tega ne zmorejo sami. In to je mogoče le zato, ker sobivajo. Člani strokovne ekipe morajo v projekt vključiti lastne izkušnje in strokovno znanje, da bodo lahko ustvarili učinkovit izdelek. Komuniciranje in izmenjava idej je ključnega pomena, prav tako pa tudi medsebojno spoštovanje prispevka vsakega člana. Lekcija 3: Bodite zvestiLojalnost svoji skupnosti je ključnega pomena za njeno dolgoročno preživetje. Če čebele shranjujejo cvetni prah in predelujejo nektar iz rastline manga, se ne bodo motile, dokler ne bodo končale dela na tej rastlini. Ganapatija je dejala: “Na zelo tih način med cvetom in čebelo obstaja medsebojno razumevanje, kaj bi radi dosegli drug od drugega. Rože jim zaupajo, ker so se sčasoma čebele uveljavile kot zvesta vrsta. «Zvest zaposleni je tisti, ki se drži smernic, delovnega časa in izpolnjuje 

Lekcija 4: Trdo delajte

Ste že kdaj opazovali delavko čebelico, ki je opravljala svoje delo? Ves čas je na nogah, tako kot matriarh, ki varčuje za prihodnost. Delovna čebela čebel je celo navdihnila pregovore (“biti zasedeni kot čebela”, “biti čebela na kolenih”). »Droni (samci čebel) pa so leni. Ne delajo, zato jih čebele (ženske) na koncu napadajo, «je dejala Ganapatija. »To se vam lahko zgodi nekega dne, če sedite na gretju svojega stola in pustite, da drugi prevzamejo delovno obremenitev!«, Ki zagotavljajo produktivnost in zadovoljne stranke. Na sodobnem delovnem mestu je zvestoba etika, ki je zelo cenjena.

Lekcija 5: Bodite točni
Točnost je običajna poklicna etika, pri kateri večina od nas zaostaja. Pri čebelah je vse odvisno od sonca. Dan začnejo kmalu po sončnem vzhodu in se v panje vrnejo okoli 15.30 (razen, če je nebo oblačno). Ohranjanje časa jim pomaga doseči optimalne rezultate. V profesionalni postavitvi delovno mesto deluje nemoteno, ko se delavci držijo časa. Zamujanje pogosto poveča raven stresa in to ni najboljše stanje, če želite biti produktivni. Če navadno zamujate, vas lahko zaklenete v vzorec. Ko zamuda postane običajna, je morda ogroženo celo vaše delo.
Lekcija 6: Dolžnost je na prvem mestu, potem pravice
Pri čebelah je na prvem mestu družba, kasneje njihov jaz. To je močno zaščitniška vrsta. V panju ena delavka čebela služi kot stražar, ki preganja vsiljivce, ki poskušajo vdreti v panj. Če je ogroženo, te piči. »Ko čebela piči, pogine. Žrtvuje lastno življenje, da zaščiti svojo skupnost in kolege. Za čebele je to najprej dolžnost, «je dejal Ganapatija. 

 

Naj poteka dan po vašem navdihu.

 

Originalni članek si lahko preberete na povezavi spodaj.

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/work/work-like-a-bee-in-a-beehive/articleshow/15401721.cms