Milenijci, ipsilonarji, neksterji.. – generacija rojena med leti 1980-2000 so otroci blaginje in so nova prihajajoča delovna moč

Pripadniki generacije Y, so bili vzgojeni v okoljih z veliko povratne informacije, pohvalami, nudenjem pozornosti, stalnim usmerjanjem. Posledično se takšni odzivi pričakujejo tudi na delovnem mestu.

Ta generacija je bolj samozavestna, vprašalnica »Zakaj« je na poti raziskovanja zelo prisotna, sposobna je večopravilnosti, oblikuje jih želja po nagrajevanju dela, raznolikosti dela, zelo pa vrednotijo ravnovesje med delom in življenjem. Tako se zavzemajo za iskanje delovnih mesti, ki ustrezajo potrebam njihovega privatnega življenja. Imajo tudi višje izobrazbe kot predhodne generacije, zato se lažje pogajajo o svojih delovnih pogojih. Kot so, fleksibilnost delovnega časa jim pomeni več kot določene ugodnosti(članarina v fitnesu, mobilni telefon…), potem prisegajo na delo na daljavo, kar jim omogoča info. tehnologija  in pa še deljenje dela, kar pomeni, da sta dva zaposlena na istem delovnem mestu in si delita delovni čas in odgovornosti v službi.

Menim, da vsi ti načini predstavljajo koristi tako za zaposlenega kot  za delodajalca, saj izboljšajo zaposlovanje, zaposleni ne menjavajo svoji služb tako pogosto, dvigne se produktivnost in vzdušje pri delu, na drugi strani pomeni manj stresa in izgorelosti. Povezovanje s starejšimi generacijami predstavlja veliko  prilagajanja med eno in drugo, vsekakor pa veliko pozitivnih učinkov na delovnem mestu.

Zato star kitajski pregovor pravi: “Če želite vedeti, kakšne misli ste imeli včeraj, poglejte svoje telo danes. Če želite vedeti, kakšno bo vaše telo jutri, preverite, kakšne so vaše misli danes.”

Maham, Tina

 

Celotni članek si lahko reberete tukaj https://www.hrm-revija.si/kako-milenijci-usklajujejo-delo-in-prosti-cas